Ytbehandling

De flesta gamla instrument är polerade enligt den sk franskpoleringsmetoden. Den spritbaserade schellacken påförs i mycket tunna lager med en sudd som stryks över ytan. Metoden är enormt tidskrävande. Det fantastiska slutresultatet av en franskpolering kan enbart uppnås när ytan får vila i flera omgångar mellan poleringarna.

Franskpolering är en ytbehandling som kan utföras på både svarta och träfärgade instrument. En franskpolerad yta är ömtålig och känslig mot fukt.
På instrument från och med trettiotalet kan man påträffa andra lacksorter såsom cellulosa och polyester. Cellulosalacken kännetecknar sig tyvärr ofta genom krackeleringar i lacken och inte sällan genom att bli solblekt. De tidiga polyesterlacken som dyker upp från och med 50- 60-talet kan däremot spricka.

Brinkmann Pianoteknik erbjuder både franskpolering av enstaka möbeldelar men även av kompletta instrument i mån av tid, även renoveringar på ”vanliga” möbler.
De senaste åren har vi utvecklat en metod som ger både en slitstark yta, men bibehåller samtidigt den gedigna känslan av hantverksmässig ytbehandling av en flygel eller ett piano.
I tålamodskrävande handarbete förädlar vi de resultat som nya lacker och modern lackeringsteknik ger oss.